Bina güçlendirmesi, günümüzde deprem tehlikelerine karşı, oluşacak can kaybını önlemek amacıyla yapılan, binayı yapısal faaliyetlerle depreme dayanıklı hale getirmeyi amaçlayan çalışmalardır. Firmamız bina güçlendirilmesi işlemini uzman ekiple sürdürmektedir. Uygun ekip ile sürdürülen çalışmalar oldukça önemlidir ve etkili sonuçlar vermektedir.
Firmamız bu işlemlerde yapının cinsi ve niteliğine göre farklı malzemelerle ve yöntemlerle işini titizlikle yapmaktadır. Bina güçlendirme çalışmalarında amaç olası bir can kaybı en aza indirmektir. Bu nedenle hasarlı binaların onarımı yapılmalıdır. Çevre koşulları ve deprem etkileri de göz önüne alınarak, hasar gören site, apartman, fabrika, iş yeri gibi yerlerin bakım, onarım ve sağlamlaştırılması ile ilgili detaylı bilgilere araştırmalarınız sonucunda ulaşabilirsiniz.
Mantolamadan enjeksiyon yöntemine kadar çok sayıda bina güçlendirme yöntemi firmalar tarafından uygulanmaktadır. Bina güçlendirme uygulamalarında beton, çelik ve karbon fiber gibi malzemeler kullanılmaktadır. Binaların özelliklerine göre en çok kullanılan bazı yöntemler vardır.
Bina Güçlendirmesi Nasıl Yapılır?
Bina güçlendirmesi için önce rapor hazırlanmalıdır. Bu rapor içerisinde, zemin grubu ve emniyet güçlendirmesi ile ilgili detaylar bulunur. Firmamız bu raporla beraber işleme başlamaktadır. Yapılardaki paslı demirler ve beton kesitlerindeki azalma gözden geçirilir. Bina güçlendirmesi çalışmalarına neden olan şeylerin başında beton dökülmesi gelir. Beton dökülmeleri başladıktan hemen onarıma başlanması gerekir. Onarım öncesinde dökülen kısımlar çıkarılır, pasların temizlenmesi yapılır. Güçlendirme bünyesinde, beton basıncına karşı iyi çalışan bir malzeme olan donatılar sürülür, kuruduktan sonra paslanma önleyici maddeler, çimento yüzeye sürülür. Tamir harcı gerekli bölgelere püskürtülür. Tüm bu işlemlerin ardından düzenleme işlemi yapılır. Yine gerekli kimyasallar yüzeye sürüldükten sonra işlem tamamlanır.
Bina Güçlendirme Yöntemleri
- Kanat Ekleme
- Eski ve yeni betonları kaynaştırma
- Kolon ve çelik mantolama
- Betonarme mantolama
- Epoksi enjeksiyonu
- Mantolama veya gömlek geçirme
Bu yöntemler arasında en çok tercih edilen kiriş ve kolondur. Binaların statik durumunu analiz ettikten sonra hangi yöntemin tercih edilmesine karar verilmelidir. Her yapının depreme veya çeşitli darbelere karşı verdiği tepkinin farklı olduğunu da atlamamak gerekir. Bu sebeple kullanılacak yöntemler yapıdan yapıya değişiklik göstermektedir.